Page 869 - Vahid Rzayev
P. 869

867




                  Ümumiyyətcə, mə'dənin özü, bir kamera, bir tutum olduğundan, bütün qida çeşidləri,
                  məhlullar, mayelər, mə'dənin daxilindən, keçirlər.
                  Amma, bütün mə'dələr, 30 - 35 gündən bir, öz mə'də daxili divarlarını, qatlarını, heç
                  bizim, xəbərimiz olmadan, yeniləşdirir, cavanlaşdırır, dəyişdirir.

                  Belə olmasa idi əgər, mə'dənin daxili, özü - özünü, necə deyərlər, “yeyib”, deşərdi.
                  Bütün mə'dələrə, turş daşıyıcısı, qıcqırma prosesi, hava zənginliyi qarışığı, həzmlərə,
                  köməkçidir.
                  Bu Dünyaya gələli, İnsan və bütün canlıların, ən əsas, anatomik üzvlərindən biri, ən
                  əsası, bir ürəkdir, bir də, mə'dədir.

                  Ürəklə, mə'də, ilk andan, Yer üzünə gələndən, son anacan, hər İkisi, çox vacub, qoşa,
                  İş fəaliyyətindədirlər.

                  Ürəklə,  mə'də,  canlının,  insanın,  bütün  anatomik  üzvlərinin,  var  olması  üçün,  çox,
                  vacibdir.
                  Çox,  vacib  olan,  odur  ki,  insanı,  canlını  var  edən,  onun  bütün  anatomik  üzvlərini,
                  işlək edən, bir ürəkdir, bir də, mə'dədir.
                  Tək  xəmir  etmək  üçün,  una  (unu,  suya  əlavə  etmək  yox,  əksinə,  suyu  una  əlavə
                  edərlər),  su  əlavə  etməklə,  (25  -  30°C),  nisbi  nəm  miqdarını  nizamlamaqla,  əlavə
                  edilən,  duz  miqdarı,  qıcqırma  prosesi  arasında  dayanmaqla,  qıcqırmanın
                  rəvanlaşmasına,  maya,  droj,  həmin  xəmirin,  hava  ilə,  oksiğen,  kislorodla,
                  zənginləşdirməsinə, əsas bir prosesdir.

                  Üzümü qıcqırtmaqla, bir çaxır alınar, bir də, üzüm sirkəsi, alınar.
                  Qıcqırma, baş verməsə, hava ilə zənginləşməsə, onda, məhsul boğular, məhf olar.

                  Xəmirin,  üzərini  də,  müəyyən  vaxta  qədər  örtməklə,  qıcqırma  zamanı,  hava  qatı,
                  tədricən ayrılmaqla, xəmiri bir daha, hava ilə, zənginləşdirməsinə, xidmət edir.

                  Üzüm sirkəsi, alma sirkəsi, bir katalizatordur.

                  Evlərdə,  sənayedə  hazırlanacaq,  müxtəlif  turşulara,  (kələm,  kök,  xiyar,  pamidora),
                  sirkə turşusu, əlavə edilir.

                  Bu, sirkələrlə yanaşı, həmin mə'mulatlara, duz miqdarı da, əlavə edilir.
                  Həmin,  iki  birlik,  turşu üçün,  nəzərdə  tutulan,  tərəvəzlər  tərkibindən, su  miqdarını,
                  ayırır.
                  Bənna üçün, tikintidə, mütləq palçığı qarışdırırlar.

                  Qarışdırılan palçıq tərkibini, hava qatı, yetişdirir, o, hava ilə, zənginləşir.

                  Palçıq  miqdarı,  qatışdırılanda,  o,  hava  qatı  ilə,  zənginləşir  ki,  daşın  -  daşa
                  birləşməsinə, köməkçi olur.
   864   865   866   867   868   869   870   871   872   873   874