Page 463 - Vahid Rzayev
P. 463

461




                  Nə qədər, sağlıq desən də, onu tərif etsən də, o, çaxırdır, ildırım kimi, çaxandır.
                  O, dost tanımaz, yoldaş tanımaz, arada dayansa, o, çaxar.

                  13.01.2017

                  ***

                  Qıcqırma prosesi, labüddür, onu dayandırmaq, olmur...

                  Bir çox başlanğıclar, qıcqırma prosesi ilə, başlar.

                  Ümumiyyətlə, bütün meyvələrdən, qıcqırma prosesi nəticəsində, sirkələr alınır.
                  Qıcqırma  prosesi,  yə'ni  ki,  “qıcqırma  prosesinin  əsas  mahiyyəti  -  kütlələr  arasında
                  dayanıb, onları hava ilə, oksigen, kislorodla, zənginləşdirmə, halına deyilir”, bu halın
                  getməsi, mütləqdir, labüddür.

                  Çünki,  qıcqırma  prosesi,  bütün  qida  mə'mulatlarını,  hava  ilə,  zənginləşdirməyə
                  xidmət, edir.

                  Çox  addi  görünən,  xəmir  yoğurmanın  özü  də,  xəmiri  hava  ilə,  zənginləşdirməyə
                  xidmət, edir.
                  Bir  kəlmə  kimi,  başa  düşülən,  görünən,  “Un-su-duz”  un,  arasında,  maya,  (droj)
                  dayanır.
                  “Un-su-duz”, yə'ni ki, Unun - Suyun - Duzun, birliyinin nəticəsində, xəmirdən, çörək
                  hasilə gəlir.

                  Xəmiri  yoğurduqca,  xəmir  qatları  arasını,  hava  ilə,  oksigenlə,  kislorodla,
                  zənginləşdirilməsi uçun, yoğurmanı, yerinə yetirirlər.
                  Bütün qıcqırna proseslərində, qlyukoza, froktozaya keçid mərhələsi arasında, mütləq
                  olaraq, qıcqırma prosesi başlayır.

                  Bu, qıcqırma prosesini saxlamaq, mümkünsüzdür.
                  İnsan mə'dəsinin özü belə, qıcqırma prosesinə, köməkçidir.

                  Tibbidə  belə  bir,  anlayış  var,  “mə'də  şirəsi”,  deyilən  həmin  mə'də  şirəsinin,  onun
                  özünün belə, qarşısını almaq, mümkünsüzdür.

                  Çünki,  “mə'də  şirəsi”,  turş  daşıyıcısı  olduğundan,  (qıcqırma  prosesinə,  əsas  amil),
                  həzmə köməkçi bir, komponentdir.
                  Ümumiyyətcə, mə'dənin özü, bir kamera, bir tutum olduğundan, bütün qida çeşidləri,
                  məhlullar, mayelər, mə'dənin daxilindən, keçirlər.

                  Amma, bütün mə'dələr, 30 - 35 gündən bir, öz mə'də daxili divarlarını, qatlarını, heç
                  bizim, xəbərimiz olmadan, yeniləşdirir, cavanlaşdırır, dəyişdirir.
                  Belə olmasa idi əgər, mə'dənin daxili, özü - özünü, necə deyərlər, “yeyib”, deşərdi.
   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468