Page 463 - Vahid Rzayev
P. 463
461
Nə qədər, sağlıq desən də, onu tərif etsən də, o, çaxırdır, ildırım kimi, çaxandır.
O, dost tanımaz, yoldaş tanımaz, arada dayansa, o, çaxar.
13.01.2017
***
Qıcqırma prosesi, labüddür, onu dayandırmaq, olmur...
Bir çox başlanğıclar, qıcqırma prosesi ilə, başlar.
Ümumiyyətlə, bütün meyvələrdən, qıcqırma prosesi nəticəsində, sirkələr alınır.
Qıcqırma prosesi, yə'ni ki, “qıcqırma prosesinin əsas mahiyyəti - kütlələr arasında
dayanıb, onları hava ilə, oksigen, kislorodla, zənginləşdirmə, halına deyilir”, bu halın
getməsi, mütləqdir, labüddür.
Çünki, qıcqırma prosesi, bütün qida mə'mulatlarını, hava ilə, zənginləşdirməyə
xidmət, edir.
Çox addi görünən, xəmir yoğurmanın özü də, xəmiri hava ilə, zənginləşdirməyə
xidmət, edir.
Bir kəlmə kimi, başa düşülən, görünən, “Un-su-duz” un, arasında, maya, (droj)
dayanır.
“Un-su-duz”, yə'ni ki, Unun - Suyun - Duzun, birliyinin nəticəsində, xəmirdən, çörək
hasilə gəlir.
Xəmiri yoğurduqca, xəmir qatları arasını, hava ilə, oksigenlə, kislorodla,
zənginləşdirilməsi uçun, yoğurmanı, yerinə yetirirlər.
Bütün qıcqırna proseslərində, qlyukoza, froktozaya keçid mərhələsi arasında, mütləq
olaraq, qıcqırma prosesi başlayır.
Bu, qıcqırma prosesini saxlamaq, mümkünsüzdür.
İnsan mə'dəsinin özü belə, qıcqırma prosesinə, köməkçidir.
Tibbidə belə bir, anlayış var, “mə'də şirəsi”, deyilən həmin mə'də şirəsinin, onun
özünün belə, qarşısını almaq, mümkünsüzdür.
Çünki, “mə'də şirəsi”, turş daşıyıcısı olduğundan, (qıcqırma prosesinə, əsas amil),
həzmə köməkçi bir, komponentdir.
Ümumiyyətcə, mə'dənin özü, bir kamera, bir tutum olduğundan, bütün qida çeşidləri,
məhlullar, mayelər, mə'dənin daxilindən, keçirlər.
Amma, bütün mə'dələr, 30 - 35 gündən bir, öz mə'də daxili divarlarını, qatlarını, heç
bizim, xəbərimiz olmadan, yeniləşdirir, cavanlaşdırır, dəyişdirir.
Belə olmasa idi əgər, mə'dənin daxili, özü - özünü, necə deyərlər, “yeyib”, deşərdi.