Page 462 - Vahid Rzayev
P. 462
460
Yer üzündə, ilk çaxırın e'malının tarixi, bir o, qədər də, dəqiq mə'lum deyil.
İlk çaxır e'malı haqda, ilkin olaraq elə bir, dəqiqləşdirilmiş mə'lumat, yox
dərəcəsindədir.
Bu haqda, ilk çaxır e'malı tarixi haqda, ehtimallar daha çoxdur.
Amma, buna baxmayaraq, hələ də, Yer üzündə, çaxır e'malı və istehsalı, mövcuddur.
“Çaxır” əzilmiş, üzüm suyundan alınan, bir məhsuldur.
“Çaxır” - adlığı, yə'ni ki, “çaxır - idırım kimi, çaxar, o, çaxanda, necə çaxarsa, nələr
edərsə bilinməz”, adı ilə deyilib, elə bildirilib.
Çaxır, üzümdən alınmış, onun suyunun, müəyyən vaxt, xumlarqa, küplərdə
saxlamaqla, əldə edilərdi.
Ümumiyyətcə, Yer üzündə, bütün güllərdən, çiçəklərdən, bitkilərdən, tumlardan,
dənələrdən, toxumlardan, yağ (karbo hidratlar), almaq, mümkündür.
Çaxır, üzüm giləsinin, e'mal edilmiş, yağına, bənzər.
Çaxırlar, dörd tərkibdə olur, Ağ çaxır, Qırmızı, Şirin, Az şirin, (kəm şirin).
Onları, müəyyən vaxt, yumru, kürəvari, xumlarda, küplərdə, saxlamaqla onun
tərkibinin, hava ilə, zənginləşdirilməsi üçün, daha da, dad tərkibinin, rəng tərkibinin,
temperatur hədlərinə, uyğunlaşması üçün, girdə, kürəvari, küplərdə e'mal, edərdilər.
Çaxır, piyalədə, badədə, içilərdi.
İndiki dövrün özündə də, bütün spirtli içkilərin bir çoxu içilərkən, yumru tutumlarda,
şüşədən füjer, bokaldan istifadə, edirlər.
Çünki, bu konstruksiyada olan, tutumlar, çaxır tərkibində olan, zəngin hava qarışığı,
tez o, çaxırdan ayrılmasın deyə, belə bir, tutumlardan istifadə edirlər.
Müəyyən vaxt saxlanılıb, hasilə, yetkinliyə gələn çaxır, sanki yatıb, mürgüləyib,
susubdur.
Onu, İstifadə etməmişdən əvvəl, süfrədə, məclisdə, masa arxasında olan dostlar,
badəni - badəyə vurmaqla, o, yatan, mürgüləyən, o, vulkanı, çaxırı, sanki “yuxudan”,
oyadırlar.
(Bütün spirtli İçkiləri, istifadə etməmişdən əvvəl, badəni - badəyə vurmaqla, onu
əlavə olaraq, hava tərkibi ilə, zənginləşdirərdilər.
Bu, sadə səbəbdən, lap ilk dövrdən, çaxırı, spirtli içkiləri, kuzələrə, bardaqlara,
badələrə, piyalələrə, bir - birinə, vurulardı).
Bu səbəbdən, çox qədim dövrdən deyilib ki, “çaxır - ildırım kimi, çaxar”.
Ümumiyyətcə, çaxır içkisi, nə qədər də, yumşaq yatmış olsa da belə, ona toxunsan, bir
o, qədər də, oyanar.
Oyanar ki, çaxar!