Page 462 - Vahid Rzayev
P. 462

460




                  Yer üzündə, ilk çaxırın e'malının tarixi, bir o, qədər də, dəqiq mə'lum deyil.
                  İlk  çaxır  e'malı  haqda,  ilkin  olaraq  elə  bir,  dəqiqləşdirilmiş  mə'lumat,  yox
                  dərəcəsindədir.
                  Bu haqda, ilk çaxır e'malı tarixi haqda, ehtimallar daha çoxdur.

                  Amma, buna baxmayaraq, hələ də, Yer üzündə, çaxır e'malı və istehsalı, mövcuddur.
                  “Çaxır” əzilmiş, üzüm suyundan alınan, bir məhsuldur.

                  “Çaxır” - adlığı, yə'ni ki, “çaxır - idırım kimi, çaxar, o, çaxanda, necə çaxarsa, nələr
                  edərsə bilinməz”, adı ilə deyilib, elə bildirilib.

                  Çaxır,  üzümdən  alınmış,  onun  suyunun,  müəyyən  vaxt,  xumlarqa,  küplərdə
                  saxlamaqla, əldə edilərdi.
                  Ümumiyyətcə,  Yer  üzündə,  bütün  güllərdən,  çiçəklərdən,  bitkilərdən,  tumlardan,
                  dənələrdən, toxumlardan, yağ (karbo hidratlar), almaq, mümkündür.

                  Çaxır, üzüm giləsinin, e'mal edilmiş, yağına, bənzər.
                  Çaxırlar, dörd tərkibdə olur, Ağ çaxır, Qırmızı, Şirin, Az şirin, (kəm şirin).

                  Onları,  müəyyən  vaxt,  yumru,  kürəvari,  xumlarda,  küplərdə,  saxlamaqla  onun
                  tərkibinin, hava ilə, zənginləşdirilməsi üçün, daha da, dad tərkibinin, rəng tərkibinin,
                  temperatur hədlərinə, uyğunlaşması üçün, girdə, kürəvari, küplərdə e'mal, edərdilər.
                  Çaxır, piyalədə, badədə, içilərdi.

                  İndiki dövrün özündə də, bütün spirtli içkilərin bir çoxu içilərkən, yumru tutumlarda,
                  şüşədən füjer, bokaldan istifadə, edirlər.

                  Çünki, bu konstruksiyada olan, tutumlar, çaxır tərkibində olan, zəngin hava qarışığı,
                  tez o, çaxırdan ayrılmasın deyə, belə bir, tutumlardan istifadə edirlər.
                  Müəyyən  vaxt  saxlanılıb,  hasilə,  yetkinliyə  gələn  çaxır,  sanki  yatıb,  mürgüləyib,
                  susubdur.
                  Onu,  İstifadə  etməmişdən  əvvəl,  süfrədə,  məclisdə,  masa  arxasında  olan  dostlar,
                  badəni - badəyə vurmaqla, o, yatan, mürgüləyən, o, vulkanı, çaxırı, sanki “yuxudan”,
                  oyadırlar.
                  (Bütün  spirtli  İçkiləri,  istifadə  etməmişdən  əvvəl,  badəni  -  badəyə  vurmaqla,  onu
                  əlavə olaraq, hava tərkibi ilə, zənginləşdirərdilər.

                  Bu,  sadə  səbəbdən,  lap  ilk  dövrdən,  çaxırı,  spirtli  içkiləri,  kuzələrə,  bardaqlara,
                  badələrə, piyalələrə, bir - birinə, vurulardı).
                  Bu səbəbdən, çox qədim dövrdən deyilib ki, “çaxır - ildırım kimi, çaxar”.

                  Ümumiyyətcə, çaxır içkisi, nə qədər də, yumşaq yatmış olsa da belə, ona toxunsan, bir
                  o, qədər də, oyanar.

                  Oyanar ki, çaxar!
   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467