Page 858 - Vahid Rzayev
P. 858

856




                  İsti qida ilə, qidalananda, deyək ki, isti çay, isti kofe, isti qaynadılmış süd, (temperatur
                  həddi, 60 - 70°C olur), vücut temperaturu isə, bundan artmır.
                  İsti,  duru  yeməklə  qidalananda,  (o,  da  60  -  70°C, ola  bilir), yenə  də,  bədən  daxili
                  temperatur həddi, dəyişmir.

                  İnsan yay mövsümündə, soyuq, çox soyuq su içir, donmuş buz da, dondurma da yeyir,
                  bundan  mə'də,  heç  təlatümə  də,  düşmür,  bundan  temperatur  həddi  dəyişmir,  aşağı
                  düşmür, yenə də, sabit olaraq qalır.
                  Temperatur həddimiz isə, qibaya uyğun olaraq, 50 - 60°C, həddinə qalxmır, yaxud da,
                  o, soyuq sudan, temperatur həddimiz, mənfi 1 - 2°C, həddinə də, yenmir.

                  Yayın istisində, qışın soyuğunda, Şimal, yaxud da, Cənub qütbündə, İnsan, öz sabit
                  temperatur həddini, dəyişmir.

                  Bu, sabit temperatur həddini, qoruyan nədir?
                  Bədənin, sabit temperaturunu, sabitləşdirən bədənimizdirsə, bəs onda, qidalandığımız,
                  qida temperatur hədlərini, nizamlayan nədir?

                  İsti  və  yaxud  da,  soyuq  qidalarla,  qidalanarkən,  mə'də  üçün  o,  temperatur  həddini,
                  nizamlayan,                                                                   diafraqmamızdır,
                  (diafraqma - o, ürək, ciyarlar və mə'də - bağırsaq sistemi arasında dayanan, onları bir -
                  birindən, ayıran, anatomik bir, üzvdür).
                  Diafraqma,  o,  qidaların  müxtəlif  temperatur  hədlərini,  qida  mə'dəyə  daxil  olarkən,
                  anilikdə 8 - 10°C, nizamlayır, bu sadə səbəbdən, İnsan mə'dəsi, təlatümə düşmür.

                  İnsan, kədərlənərkən, yaxud da, yorğunlaşmağa başlayanda, diafraqma tuxarıya, ürək,
                  ciyar tərəfə, sıxılır.
                  İnsan o, halda, tez-tez, nəfəs alır, nəfəsi özündən, xaric etməyə, çalışır.

                  İnsan,  şən  olanda,  sevinəndə,  diafraqma,  sabit  qalır,  o,  da,  sanki  “sevinir”,  İnsan,
                  rəvan, sakit nəfəs alır.

                  Gör ki, neçə də, sadəliklə imiş, bu anatomik - bioloji, quruluş.
                  Çox, addi görünən nəfəslə, canlının, vücut temperatur həddi, nizamlanırmış!

                  İdmançılar, adətən Boksçular, Güləşçilər və başqaları, məşq və yarışlar vaxtı, rinqdə
                  və  ya  totamidə,  stadionlarda,  tez  bir  zamanda,  tərləyirlər  və  yorğunlaşmağa,
                  başlayırlar.
                  Çünki, tez - tez nəfəs alaraq, (o, halda, tez - tez, içəriyə çəkilən hava miqdarından,
                  daxili temperatur həddi, artır.
                  Nəfəsi,  daxildə  yubatdıqda  isə,  qanın  öz  temperatur  həddi  artmasın  deyə,  nəfəsi
                  özümüzdən, xaric edirik) bununla, temperatur həddini, nizamlayırıq.
   853   854   855   856   857   858   859   860   861   862   863